Magazín

Kožený řemínek: Jak o něj pečovat a prodloužit tak jeho životnost?

Kožený řemínek: Jak o něj pečovat a prodloužit tak jeho životnost?

Jednoduchost a elegance, těchto dvou slov se při uvádění hodinek Symario na trh pevně držíme. Co se týče materiálu, jsme přesvědčeni o tom, že právě na jednoduché a elegantní hodinky se dokonale hodí  řemínky z kůže. Ty se proto staly naší neodmyslitelnou součástí.

To s sebou ovšem nese i určitá úskalí, protože byť se to nemusí zdát, je velice důležité o kožený řemínek vašich hodinek pečovat. Jak? Nejprve pro vás máme několik tipů, čemu byste se měli s hodinkami na ruce vyvarovat.

Hodinky-kožený-řemínek

Zapínejte opatrně!

Začněme od samotného začátku, tedy od chvíle, kdy si hodinky s koženým řemínkem nasazujete a zapínáte. Mějte na paměti, že kůže je velice citlivý materiál, který se poměrně snadno opotřebuje. Hodinky si přitom pravidelně nasazujeme a následně sundaváme minimálně jednou denně, dále také před sportem či úklidem, takže ve finále s řemínkem manipulujeme více než tisíckrát za rok.

Buďte proto pokaždé citliví tak, jako byste hodinky právě poprvé vybalili. Prudké pohyby a silné ohýbání koženému řemínku rozhodně nesvědčí, rád se totiž láme. Také byste měli být opatrní, když zasouváte sponu do dírky, abyste ostrou špičkou kůži nenatrhli.

Pravidlo jednoho malíčku

Jak moc si řemínek utáhnout, aby vám hodinky správně padly? Dokonce i na to existuje pravidlo, které říká, že by se vám mezi ruku a řemínek měl vejít malíček druhé ruky. Důvod je prostý, čím víc bude kožený pásek nalepený na kůži, tím víc na něj bude působit pot. Ten se pak bude do řemínku vsakovat a způsobí na něm škody. Kůže na hodinkách může začít plesnivět a nepříjemně zapáchat.

Pozor na vodu

S výše uvedenou hrozbou se pojí další velký strašák kožených řemínků, a tím je vlhkost. Ta koženému materiálu vůbec nesvědčí, kromě výše zmíněného plesnivění bude kůže ztrácet barvu a přijdou i další problémy.

Rada je proto jednoduchá: Vyvarujte se kontaktu hodinek s vodou. Myjte si ruce opatrně, popřípadě si hodinky předtím rovnou sundejte, rozhodně se s nimi nechoďte sprchovat a už vůbec si je neberte na koupání, nedejbože do slané mořské vody. Voděodolnost berte spíš jako výhodu, že když vám hodinky spadnou do vody, strojek poběží dál, ale mějte na paměti, že řemínek bude trpět mnohem víc.

Pokud už se vám přesto kožený řemínek namočí, nepanikařte a nesnažte se jej co nejrychleji vysušit. Silné teplo, například z fénu či přímého slunečního svitu, totiž může způsobit, že kůže vyschne a řemínek se bude lámat a drolit. Nechte jej proto vyschnout přirozeně.

Hodinky-kožený-řemínek-muž

Jak kožený řemínek správně vyčistit?

Možná vás napadla na pohled těžce vyřešitelná otázka: Když nesmí kožený řemínek přijít do kontaktu s vodou, jak ho mám vyčistit? Na to však existuje jednoduchá odpověď: Opět buďte maximálně opatrní.

Vezměte si hadřík a nejprve jím řemínek otřete. Následně látku velmi zlehka navlhčete a proces opakujte. Pak si vezměte kapičku mýdla (rozhodně se vyvarujte agresivních čistících prostředků) a krouživými pohyby řemínek očistěte. Na závěr opět kapkou vody zbavte kůži zbytků mýdla a nechte řemínek vyschnout.

Chcete-li koženému řemínku dodat šmrnc, můžete jej potřít včelím voskem.

Náhradní řemínky Symario

Pakliže se budete držet výše zmíněných rad, životnost koženého řemínku vašich hodinek můžete výrazně prodloužit. I tak ovšem stále platí, že takový řemínek bude potřeba po několika málo letech vyměnit.

Když na to přijde, není třeba zoufat. Symario nabízí vyměnitelné kožené řemínky k hodinkám v několika barevných variantách. Každý z nich je vybaven drobnou páčkou, která se při stisku posune a z těla hodinek pohodlně sklouzne. Barvy můžete měnit klidně den co den a být přitom neustále perfektně sladěni se zbytkem outfitu. Fantazii se meze nekladou!