Magazín

Hodinky Symario a nerezová ocel: Na nás si zub času nepřijde!

Hodinky Symario a nerezová ocel: Na nás si zub času nepřijde!

Nerezová ocel, tento termín pravděpodobně neslyšíte poprvé. V posledních letech jde o jeden z nejpopulárnějších materiálů pro výrobu nejrůznějších šperků či třeba právě náramkových hodinek. Přesto, jak rozšířený materiál to je, si nadále zachovává exkluzivitu, a to z několika důvodů, které vám na následujících řádcích představíme.

Hodinky-Nerezová-ocel

Na nerezovou ocel jakožto materiál těla hodinek ostatně vsázíme i my a nemůžeme si ji vynachválit.

Výhoda číslo jedna? Tou je u hodinek z nerezové oceli bezpochyby odolnost. Jak už název napovídá, materiál nepodléhá korozi. Nerezová ocel je slitinou několika kovů, především chromu, železa a niklu, a její odolnost je způsobena tzv. pasivací povrchu, což je vytváření speciální ochranné vrstvy. Ta pak ocel činí nerezovou.

Celkově je nerezová ocel tvrdým a velice odolným kovem. Zároveň je ale také poměrně snadno dostupná, a tím pádem i levnější než jiné ušlechtilé kovy, jako je třeba zlato.

Známy jsou především dva typy nerezové oceli. Tím nejrozšířenějším pro výrobu hodinek je typ 316L, označovaný také jako "švédská ocel". Méně používaná je vzácnější nerezová ocel typu 904L, typická třeba pro světoznámou hodinářskou společnost Rolex. Ta je ještě odolnější a populární je třeba mezi potápěči, protože bez problému odolá i častému náporu slané vody.

Hodinky-Symario-Nerezová-ocelNerezová ocel má ale i další výhody, například tu, že jde o flexibilní materiál, který lze snadno upravovat a především opravovat. Na hodinky s tělem z nerezové oceli je možno nanést barvu, pochromovat je či třeba pozlatit nebo postříbřit. Pokud se na nich udělá viditelná rýha, pro hodináře není problém hodinky přeleštit a opravit je do původního stavu.

Nevýhod má naopak nerezová ocel jen málo. To, že není natolik lukrativní jako třeba zlato, jsme již naznačili. Pojí se s tím i fakt, že povrch hodinek z nerezové oceli nelze vybrousit tak, aby byly čistě hladké. Další věcí je hustota materiálu, která s sebou nese logicky větší hmotnost. Zda i to je nevýhoda, nebo naopak oceníte, když jsou hodinky na ruce cítit, necháme na vás.

My věříme, že prakticky dokonalý poměr kvality a odolnosti k ceně u nerezové oceli na hodinkách Symario oceníte!