Magazín

Hodinky Quartz: Co jsou zač a proč na ně vsázíme i my?

Hodinky Quartz: Co jsou zač a proč na ně vsázíme i my?

Cenově dostupné a zároveň nejpřesnější ze všech. Tak jednoduše lze shrnout hodinky Quartz. Označení, se kterým jste se nejspíš už někdy setkali a najdete ho i na našich hodinkách Symario, nevyjadřuje typ hodinek, jak se spousta lidí mylně domnívá, ale systém, kterým je poháněn hodinkový strojek. V našem případě jde o strojek Miyota.

 

IMG_8151-2-min

 

Systém Quartz je pojmenován podle krystalu křemene, který funguje jako srdce hodinek. Díky baterii totiž tento křemen kmitá, vytváří elektrické pulzy a ty pak pohánějí ručičky na ciferníku. Právě kvůli tomu hodinky Quartz tikají, zatímco ručičky mechanických hodinek, které jsou poháněny soukolím, se pohybují plynule.

Není proto s podivem, že se tikání stalo charakteristickým zvukem hodin a hodinek obecně. Quartzové hodinky jsou totiž po světě suverénně nejrozšířenější. Zlom přineslo především spojení s firmou Seiko v šedesátých letech, kdy tento japonský hodinářský gigant začal právě systém Quartz vyvíjet do dostatečně miniaturní podoby na to, aby jej mohl instalovat i do náramkových hodinek.

 Hodinky zezadu-min2-min

 

Jakmile se to povedlo, revoluce byla na světě, a to z prostého důvodu: výhody systému Quartz jednoznačně převažují nad nevýhodami. Hodinky jsou cenově dostupnější, protože jejich výroba není nákladná a údržba prakticky není potřeba, zatímco u složitějších mechanických systémů může poměrně snadno dojít k poruše. V sedmdesátých a osmdesátých letech ostatně po rozmachu quartzových hodinek došlo téměř k zániku klasického hodinářství.

Quartzové hodinky pouze po určitém čase vyžadují výměnu baterie, což je zároveň v podstatě jediná nevýhoda.

Závěrem je ale třeba zmínit tu vůbec největší přednost hodinek Quartz, která je zároveň důvodem, proč jim pevně důvěřujeme i my. A to je přesnost. Díky elektronickému systému jsou mimořádně spolehlivé, běžnou přesností je zhruba + - deset vteřin rozdílu za měsíc. U automatických hodinek je přitom i v těch lepších případech rozdíl v přenosti asi tři vteřiny denně.

Přesvědčte se i vy, že hodinky Symario jsou nejen zárukou elegance, ale také spolehlivosti a přesnosti!